19 ian. 2015

Posted Scris de Irina Ilovan in , 0 comentarii

Cu milioane de ani în urmă, natura a modelat materia brută a planetei noastre, dând naștere nisipului, pietrișului, metalelor și a tuturor celorlalte elemente chimice existente. Natura a fost, am putea spune, oarbă, sau indiferentă la ele. Ce-i pasă Universului de compoziția unei anumite roci? Noi însă am ajuns să le sortăm și să le acordăm o valoare și o semnificație. De la cele mai neînsemnate până la cele mai scumpe, rafinate și strălucitoare. Și dacă într-adevăr natura a fost indiferentă și nu s-a jucat cu noi, cum se face că mineralele sau metalele cele mai valoroase sunt totodată și cele mai rare?

cercei argint

În articolul de față o să încerc să creionez o listă nu doar cu pietre prețioase și semi-prețioase, dar și cu metale sau materiale de alt tip (de exemplu fosil). Departe de a fi exhaustivă sau detaliată, este totuși o inedită trecere în revistă a acestor materiale pe care, nu-i așa, ne place să le avem la gâtul nostru, pe brațele noastre sau în diverse alte locuri de pe corp, pe post de bijuterii. Astăzi, primul episod.

Ambra


Ambra este o substanță ceroasă, de culoare brun spre cenușiu, cu miros de mosc, folosită în parfumerie. Celei de culoare galbenă i se mai spune chihlimbar. Câți dintre voi cunoșteați totuși faptul că anumite variante ale acestei substanțe sunt produse în intestinul unei specii de cașalot? Altele sunt rășini fosilizate, de-a lungul timpului, provenind de la diverse specii de pini. Și totuși, cât de frumos arată!

cercei argint

Ametistul


Este una din cele mai apreciate varietăți de cuarț, de culoare violet-albăstrui. Se folosește la bijuterii, prin prelucrare la temperaturi înalte putându-se obține chiar nuanțe de galben. Este relativ răspândită în natură, așa că a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Dar nu numai ca podoabă, ci și ca talisman: grecii antici credeau că ea te face să nu îți pierzi rațiunea când bei vin. În limba greacă, amethystos înseamnă literal „contra beției”, și de aici îi vine numele pietrei. Mai era privită ca un bun talisman împotriva relelor, demonilor etc.

Argintul


Metal bine-cunoscut ce a și dat numele culorii argintii, argintul este întrbuințat pe scară largă și în scopuri industriale. Fiind un bun conductor de electricitate, este folosit în electrotehnică și electronică. Având proprietatea de a elibera spontan ioni negativi, mai este întrebuințat și în medicină, de exemplu la confecționarea anumitor proteze, ba chiar și la prepararea anumitor aliaje în stomatologie.

cercei argint

Dar fără îndoială că cea mai cunoscută menire a lui este de a-l purta noi, femeile, la gât, sub forma unor lănțișoare, la degete, ca inele sau verighete, la încheieturile mâinilor ca brățări sau, mai nou, în alte zone ca piercing. :D Imaginile din articol vă prezintă câteva modele cercei argint și sunt grăitoare în privința rafinamentului și flexibilității acestui metal nobil.

Rafinament care l-a făcut și îl face în continuare preferatul sexului slab. De altfel, argintul a fost asociat încă din vechime cu Luna, ca simbol feminin, nocturn, negativ, în opoziție polară cu aurul, care este semnul soarelui, al masculinității și al zilei. În trecut, regii aveau coroanele, sigiliile și blazoanele încrustate aur. Dar despre metalul rege, în episodul următor.

Mai amintesc pe final că argintul este și elementul central al unor mituri și superstiții, precum una din posibilele cauze pentru longevitatea și sănătatea familiilor bogate, nobiliare din trecut, în comparație cu oamenii simpli (vasele din argintărie se leagă de acea proprietate a ionilor negativi, acum folosită și la saltele pentru dormit, de exemplu).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să comentaţi decent şi la subiect.