17 iul. 2014

Posted Scris de Irina Ilovan in , 1 comentarii

Foarte multă lume are blog. În plus, curentul este în plină ascensiune, dacă la început blogul era atributul unor jurnaliști sau persoane publice, astăzi din ce în ce mai mulți tineri își doresc să-și aștearnă gândurile pe pagina lor virtuală. Și de ce nu? am putea spune. Dar care sunt lucrurile la care ar trebui să ne gândim, înainte să ne deschidem un blog? Am încercat în cele de mai jos să prezint o listă cât mai structurată, în speranța că îi va ajuta pe începători.

blogging

În primul rând, când ne deschidem un blog, ar trebui să ne întrebăm de ce îl facem. Vrem să fie doar un jurnal personal pentru noi sau dorim să obținem ceva cu el, de exemplu să devenim mai cunoscuți, ori să facem bani? Mai ales în ultimul caz, ar trebui să-i acordăm o atenție sporită încă de la început, pentru a nu face greșeli care vor fi greu de rectificat mai târziu.

O a doua întrebare, imediat după cea de mai sus: pe ce nișă vom scrie? Care este domeniul pe care-l vom aborda? În principal, se recomandă să abordăm subiecte la care ne pricepem, din domenii pentru care avem o pasiune. Astfel, blogul poate să devină mai ușor un punct de referință în domeniul respectiv.

Mai departe, se recomandă ca dacă suntem serioși, să cumpărăm un domeniu pentru blog (de exemplu pe .com, pe ..ro, pe .eu etc) și să alegem o platformă solidă pe care să-l implementăm. WordPress este la ora actuală o astfel de platformă, dar există alternative, cum ar fi Blogspot (care este gratuită și te lasă să folosești domeniul tău) sau CMS-uri de tip Joomla, Drupal etc, care sunt open source și dispun de module pentru blogging.

Odată aleasă platforma, ar trebui să căutăm o temă cât mai adecvată. Blogul trebuie să aibă un aspect plăcut, aerisit, să nu fie încărcat de reclame, să aibă culori relaxante pentru ochi, să scoată în evidență conținutul. Este bine să evitați temele care încarcă în mod nenecesar pagina cu tot felul de briz-brizuri.

Ce dorim de la blogul nostru și cât de repede? Dacă ne așteptăm să obținem succesul peste noapte, atunci ne așteaptă niște dezamăgiri. Atât traficul cât și posibilitățile de monetizare vin în timp. Blogul este ca un copac, trebuie plantat, udat, îngrijit și curățat și abia după ce, în urma acestor lucruri, va crește mare, va începe să dea fructe.

Sintetic, cam acestea ar fi lucrurile la care mă gândesc acum. Iar ca să nu vorbim doar la nivel teoretic, printrecuvinte.eu pare un astfel de blog bine făcut, bine gândit și frumos. Este prezentabil, are articole grupate pe categorii sau nișe, folosește un domeniu propriu ușor de reținut, postările de pe el se citesc cu ușurință iar aspectul general este de profesionalism.

Un comentariu:

  1. E la inceput de drum si pe domeniu propriu...are mult de lucru pana la a deveni un blog cu autoritate!

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să comentaţi decent şi la subiect.