18 mar. 2014

Posted Scris de Irina Ilovan in , 0 comentarii

Mă gândeam zilele trecute la sensul zicalei „nu haina îl face pe om”. Și cât de neadevărată este. Cred că o putem băga la clișee, la fel cu „meseria este brățara de aur”, o altă poveste de adormit copii. Ultima fiind probabil chiar o născocire a comunismului, utilă pentru a induce o anumită atitudine și percepție în oameni. În timp ce, în realitate, mulți au început să spună că merg la „scârbici”.

look - haine roz

Ideea că hainele nu te reprezintă este greșită pe multiple niveluri. În primul rând, sigur, e sensul direct, al faptului că țoalele (și accesoriile, ca de exemplu ceasurile) sunt un indicator al poziției tale sociale și banilor de care dispui. Există cluburi exclusiviste unde nu vei fi primit îmbrăcat oricum și există cercuri unde nu vei avea acces. După cum există oameni care te vor privi disprețuitor sau nu te vor băga în seamă dacă nu porți un Armani sau ceva similar. Știu, este greșit. Știu, este nedrept. N-am zis nicăieri că nu este. Dar asta e realitatea, haideți să nu ne mai ascundem după deget, nu trăim într-o lume ideală.

Lăsând însă la o parte elita oamenilor care își permit să-și cumpere în fiecare zi câte o rochie sau un pantof de unică folosință, hainele ne reprezintă la toate nivelele. Înainte de a fi o expresie a banilor pe care-i avem, ele sunt o expresie a gustului nostru estetic și a personalității noastre. Și aici nu mă refer doar la costume sau rochii de seară ori de ocazie, ci și la obiecte vestimentare simple, cum ar fi banalele costume de baie (și aici pot să vă spun că am văzut fete cu chiloți și sutiene pe care era desenată stema Statelor Unite ale Americii, ceea ce spune ceva despre cum gândesc, trageți voi concluziile) și până la treningul de sport sau de casă.

look - negru

Nu am recomandat niciodată utilizarea exclusivă a unor mărci cunoscute. De altfel, unele dintre ele s-ar putea să ridice semne de întrebare, pentru că au fost depistate ca utilizând materiale toxice. :) Dar hainele trebuie să fie alese cu gust, trebuie să se potrivească cu corpul vostru și să vă pună în valoare calitățile. Este vorba de acel „look” pe care, mai ales, fetele îl au. ;)

Până la urmă. haina îl reprezintă pe om, și încă foarte mult. De unde să vine atunci zicala menționată la începutul articolului? Nu știu. Dar cu siguranță că nu de la o femeie... :)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să comentaţi decent şi la subiect.